Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (2024)

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (1)Sammanfattning

Expertbetyg

Fördelar

  • Snabb, speciellt arc-grafiken
  • Slimmad, elegant och stabil
  • Utmärkt oled-skärm
  • Väl dämpad kylning

Nackdelar

  • För tunt tangentbord
  • Inte bästa batteritiden
  • Relativt dyr

Omdöme

Den utlovade AI-revolutionen kom av sig lite i denna dator och verkar vänta på framtida uppdateringar. Det betyder inte att Galaxy Book 4 Pro är dålig, utan det är toppnivå på det mesta från ljud och bild till bygge och prestanda. Det finns saker som är mer tveksamma, som bara halvhyfsad batteritid och ett stumt tangentbord.

Tiden då jag blev lätt förälskad i Samsungs laptops är sedan länge förbi. Jag skaffade själv 2022 en Galaxy Book 2 Pro, supertunn, superlätt, med oled-skärm, lång batteritid och tillräckliga prestanda, en dator som jag fortfarande tycker är ett litet underverk.

Ifjol lyckades de inte följa upp det med någon annan lika intressant modell. Datorerna i Galaxy Book 3-serien var överlag välbyggda och väldesignade, och Samsungs oled-skärmar fortsätter att höja upplevelsen. Dock inte tillräckligt. Och ingenting med dem stack direkt ut och fångade min uppmärksamhet.

Årets generation, Galaxy Book 4-serien, som presenterades i december men blir först nu klara för försäljning. Närmare bestämt 26 februari, enligt Samsung. Då kommer denna, och även andra datorer i Galaxy Book 4-serien börja säljas. De verkar fortsätta på samma spår som förra generationen. Snygga kvalitetsdatorer, men inte unika på något sätt. Första modellen som anländer för test är 14 tums Galaxy Book 4 Pro. Det är minsta ultratunna modellen i år, fast med skärm på 14 tum och vikt på 1,26 kilo är den långt ifrån forna dagars minimala modeller.

Slimmat, stramt och platt

Det är absolut ett kvalitetsbygge, med chassi i solid aluminium och med slimmad, avskalad design som kan mäta sig med de flesta i elegans. Bygget är också stabilt, med skön mekanisk följsamhet i skärmlockets gångjärn och stadig känsla i ett chassi som verkar styvt nog att använda som tillhygge.

Du får ett väldisponerat tangentbord med tydlig mekanisk känsla i knapparna och tydlig bakbelysning, men en slaghöjd som jag upplever som irriterade kort. Det blir mindre och mindre roligt att skriva denna recension på datorn ju längre jag kommer. Musplattan är bekväm och följsam, men hade gärna kunnat vara lite större. Även vissa av knapparna i tangentbordet, som piltangenterna, hade vunnit på att ta upp mer yta.

Inget sticker ut i den jämngrå matta aluminiumytan, på gott och ont. Rent, men tråkigt. Insidan av skärmlocket är helt täckt av en antireflexbehandlad glasyta, i vilken de enda reflexer jag ser är från direkta ljuskällor, en lampa och ett fönster, rakt bakom ryggen. Skärmen har sedan upp till 400 cd/m2 i ljusstyrka, vilket gör att den klarar att jobbas på även i utomhusmiljöer, om du inte har direkt intensivt solljus.

Amoled-skärm i toppklass

Det är en högupplöst amoled-skärm, med 2 880 x 1 800 bildpunkter, stort färgomfång på dci-p3-nivå och perfekt kontrast. Du får pekstöd i skärmen, vilket jag faktiskt helst varit utan. Det höjer vikten marginellt och pekfunktion drar också extra batteri. Jag använder det så sällan och varje gång jag gör det sätter det fula fläckar i ytan som jag vill gå lös med en putsduk på. Men det är tydligen något som Samsung sett att folk vill ha, och uppskattar du det är det ju absolut inte fel, även om stöd för S-pen och dess funktioner inte verkar ingå som de gör i flippbara 360-modellen.

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (5)
Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (6)

Mattias Inghe

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (7)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

I programmet Samsung Settings kan jag ställa in färgläge. Som standard står den inställd som ”Auto” vilket inte förklaras vidare, men verkar innebära att skärmen byter färgprofil utifrån vilka program som körs. Det fungerar för det mesta bra att köra. Skärmen har sedan ett srgb-läge, ett dci-p3-läge, ett Adobe RGB-läge som den inte riktigt har färgomfånget för, och ett ”Levande” amoled-läge som utnyttjar hela panelens färgomfång på bekostnad av precision.

Med 120 Hz bildfrekvens är gränssnitt och dokument- och webbskroll utmärkt jämn och fin. Det drar givetvis extra ström och kan därför ställas mer manuellt till 60 Hz, eller köras i ett dynamiskt läge som växlar mellan 60 och 120 Hz automatiskt. Att inte bra laptops har samma ltpo-skärmteknik som bra mobiler, som kan ställa skärmfrekvens helt dynamiskt från 1 till 120 Hz är trist, det hade kunnat spara ännu mer batteri. Men Galaxy Book 4 Pro är inte sämre än andra laptops på den punkten.

Utmärkta högtalare på datorns undersida ger fint och detaljerat ljud med bra fyllighet i mellanregister och bas. Bättre än jag vågat hoppas på i en så här tunn laptop. Du får Dolby Atmos-stöd och kan få riktigt luftigt surroundljud. Förutom att slå av och på Atmos-effekt är det dock skralt med ljudinställningar.

Hög fart med Ultra-processor

Galaxy Book 4 Pro drivs av Intels nya Core Ultra 7, samma som jag testade innan jul i Asus Zenbook 14 Oled, en mycket snarlik dator, även den med en högklassig 14 tums oled-skärm. Men den var billigare med prislapp under 19000 kronor och har ändå har mer ram-minne och större ssd.

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (8)
Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (9)

Mattias Inghe

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (10)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Prestandamässigt drar de dock jämnt, så kylningen är lika effektiv här som i Asus dator. Att det ”bara” är 16 GB ram-minne istället för Zenbookens 32 GB gör ingen påtaglig skillnad för enskilda mätningar och program, men sätter givetvis avtryck i hur den hanterar tung multitasking. Du kanske inte ska köra stora kreativa program, ha många webbläsarflikar, Zoom-möte och en antivirus-skanning igång samtidigt.

Fast det är en av fördelarna med Ultra-processorerna, dess många kärnor i flera prestandanivåer som är bra på att ta hand om sådant. Jag upplever ingen påtaglig lagg eller seghet under mina dagar med datorn.

Den andra fördelen är Intel ARC-grafiken, som är såpass kraftfull att det går bra att köra många spel på den, i alla fall med skärmen i 1080p-läge och försiktiga grafikinställningar. Håll dig undan från strålspårning och du klarar dig ganska långt.

Lugn kylning

I tangentbordet finns snabbknapp för att starta Samsung Settings, där du kan välja mellan olika kylningslägen. Helt Tyst, som påtagligt begränsar prestanda men låter dig jobba fläktlöst, Tyst, som bara kyler av i nödfall men kan göra datorn varm, speciellt på undersidan, ett Optimerat automatiskt läge som funkar bra till det mesta, och ett Prestanda-läge som är ivrigt med att dra igång fläktkylning.

Jag märker ingen skillnad i prestanda mellan Optimerad och Prestanda, bara mer ljud. Å andra sidan är det inte ens då särskilt högljutt.

Med ett 63 Wh-batteri är driftstiden inte direkt dålig, men jag har sett bättre. Med en riktig snålkörning med minimalt upplyst skärm i 60 Hz-läge och en mestadels passiv processor, räcker den i drygt 16 timmar. Men det är ju inte realistiskt, utan mer ljus, dynamisk skärm på och blandad användning av webb och kontorsprogram gör att batteriet är slu*t på under halva den tiden, ibland mindre om jag ska klämma in ett par videomöten.

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (11)
Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (12)

Mattias Inghe

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (13)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Var är all AI?

Samsung vill också gärna positionera Galaxy Book 4 Pro som en mer ambitiös dator än så, en som du kan jobba kreativt på, med både den fina skärmen, och Intel Core Ultra-kretsens AI-funktion. Då går det åt mer energi.

En del av det är en utlovad integrering med Microsoft Copilot i systemet. Men det verkar inte vara aktiverat i datorn, troligen så dröjer det tills Microsoft väljer att släppa på funktionaliteten i Europa. Du kan givetvis chatta med Copilot via webbläsaren Edge, och det finns också andra AI-drivna funktioner här.

Till exempel Studioeffekter för webbkameran som gör dina videosamtal proffsigare med automatisk inramning, bakgrundseffekter och bättre färgbalans och dynamik. En objektraderingsfunktion som liknar den i som finns i Galaxy S24-mobilerna ser också ut att finnas i Samsungs egna bildgalleri-app.

Mycket annat extra

Annars är det mesta sig likt i systemet. Windows 11, plus en hel hög med egna Samsung-program som gör allt från förenklar underhåll och support, redigerar foton och film, och integrerar dig med andra Samsung Galaxy-produkter som mobiler och plattor, för att dela skärmar, filer och urklipp mellan dem. Här ska tydligen AI och Copilot kunna spela en stor roll, men inte såvitt jag kan se i min testdator för tillfället. Vi får hoppas på framtida uppdateringar.

Det känns lite som om Samsung inte kunnat visa upp något särskilt nytt och unikt med sin nya serie datorer, utan har stoppat in nya Intel-processorn i den och säger ”AI” upprepade gånger i marknadsföringen utan att bli särskilt specifika om vad det innebär. Det är mycket tydligare i de nya mobilerna. Där listas allt som AI heter konkret och tydligt, brandas med en egen ikon och fungerar för alla, om än inte på svenska. Samma tydlighet i datorerna, tack. Finns AI-magin här så hittar jag den inte.

Därför blir denna Galaxy Book 4 Pro en mer oinspirerad refresh av förra årets modell. Det innebär inte att det är något fel på den. Det är välbyggt, snyggt och problemfritt. Prestanda övertygar, bild och ljud är i absoluta toppklass, och flera av Samsungs egna extrafunktioner i dator och system kan ge mervärde, speciellt om du också har en modern Samsung-mobil.

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (14)

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Book4 Pro 14 NP940XGK-KG2SE
Testad: Februari 2024
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core Ultra 7155H, Intel Core Ultra 7 155H, 6st P-core upp till 4,8 GHz + 8st E-core, 2st LP-core
Grafik: Intel Arc Graphics
Minne: 16 GB lpddr5x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärmar: 14 tum blank amoled, 2880 x 1800 bildpunkter, 120 Hz, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslu*tningar: 2st Thunderbolt 4, usb-a 3 gen 1, hdmi 2.1, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.3
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 63Wh, 1tim 28min (hög belastning, full ljusstyrka, 120 Hz) till ca 16 tim 30min (låg belastning, låg ljusstyrka, 60 Hz)
Storlek: 31,23 x 22,38 x 1,16 cm
Vikt: 1,26 kg
Rek. pris: 22 990kr
Aktuellt pris: 22 990 kr hos Samsung (säljstart 26/2)

Betyg: 4 av 5
Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (15)

Prestanda

Cinebench R23, cpu flera kärnor: 11 026 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 681 poäng
Geekbench 6, cpu flera kärnor: 11 516 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 379 poäng
Geekbench 6, gpu: 31 750 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6649 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 919 poäng
Disk, läsning: upp till 3 619,76 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2517,05 MB/s

Samsungs nya laptop är inte revolutionerande – men bra! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5756

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.