Wat zijn de 5'w en 1 h? De 5 w's methode en een voorbeeld! (2024)

Er waren eens.. de 5 w’s en 1 h Het klinkt als het begin van een sprookje met een lang en gelukkig einde. En dat is het ook met de 5 w’s en 1 h. Laten we maar beginnen bij het begin. Het kan soms uitdagend zijn om een wervende tekst te schrijven en goed creatief te schrijven.

Soms raak je verstrikt in alle informatie en is er geen touw meer vast te knopen aan alle zinnen. Waar moet je tekst allemaal aan voldoen en heb je alle belangrijke onderdelen wel genoemd?

Of het nou om een uitnodiging, achtergrondartikel of persbericht gaat, we hebben een super handige oplossing voor je. Je heb geen ingewikkeld plan van aanpak nodig.

Aan de hand van 5 w’s en 1 h leggen we je uit hoe jij een knaller van een tekst schrijft.

Inhoudsopgave

De methode

Menig journalist gebruikt de 5 w’s en 1 h om een goed pakkend verhaal te schrijven. Het is een handige methode om je verhaal of artikel volledig te maken aan de hand van een aantal simpele stappen.

Het wordt trouwens ook gebruikt als methode voor een probleemanalyse. Het geeft namelijk veel overzicht en structuur op een hele simpele manier, zonder dat je een uitgebreid plan van aanpak nodig hebt.

Het is eigenlijk heel simpel. Je gaat de volgende 6 vragen (5 w’s en 1 h) op volgorde beantwoorden. Dit zorgt meteen voor een logische opbouw en voor een goede structuur in je tekst.

De 5 w’s vragen
1. Wie?

2. Wat?
3. Waar?
4. Wanneer?
5. Waarom?

En dan rest nog 1 h vraag:
6. Hoe?

Wat zijn de 5'w en 1 h? De 5 w's methode en een voorbeeld! (1)

Zo pak je het aan

Bovenstaande vragen klinken misschien heel logisch, maar we leggen je uit wat de vragen precies inhouden.

Dit kan namelijk nogal afhangen van je soort tekst en het onderwerp. Daarnaast leggen we alle 5 w’s en 1 h uit de hand van een voorbeeld.

Zo kun jij heel gemakkelijk zelf met de 5 w’s en 1 h aan de slag om een goedlopende creatieve tekst te schrijven. Hierna hebben de 5 w’s en 1 h geen geheimen meer voor je. Laten we beginnen.

Wie?

Bij wie gaat het er niet om wie jij bent, maar om voor wie de boodschap precies is. Voor wie schrijf je de tekst? Zorg ervoor dat de doelgroep zich meteen aangesproken voelt en jouw tekst ook daadwerkelijk wil lezen.

Want uiteindelijk schrijf je de tekst natuurlijk voor jouw doelgroep. In onderstaand voorbeeld is het meteen duidelijk dat de tekst bedoeld is voor mensen met hooikoorts of met interesse in hooikoorts.

Interesse in hooikoorts klinkt natuurlijk een beetje gek, maar denk bijvoorbeeld aan een arts of misschien iemand die een partner heeft met hooikoorts (en die gek wordt van het niezen).

Heb je alles geprobeerd, maar lijkt niks te helpen tegen jouw hooikoorts?

Wat?

Hier maak je duidelijk wat je precies doet. Het gaat hier niet per se om de details, maar denk meer aan: wat los jij of het product precies op? En wat is het resultaat ervan?

Na twee dagen gebruik van deze neusspray kun je vaarwel zeggen tegen je snotneus en je waterige ogen. En dat lucht op!

Waar?

Vraag nummer 3 kun je op twee verschillende manieren verwerken in je tekst. Dit hangt helemaal af van het soort tekst dat je schrijft.

Je kunt waar interpreteren als een plek, dus waar vindt het plaats? Je kunt waar ook interpreteren als waarin. Waarin zit precies de oplossing?

Vaak kun je ook allebei de vragen erin verwerken, zoals in ons voorbeeld:
– Je kunt de neusspray vrij verkrijgen bij elke apotheek in je buurt en je kunt ‘m zelf gemakkelijk toedienen.
– In de neusspray zit een speciaal natuurlijk ingrediënt afkomstig van de paardenbloem. Dit ingrediënt heeft een kalmerende werking.

Wanneer?

Ook wanneer is op verschillende manieren te interpreteren. Het ligt wederom aan de precieze insteek van je tekst. Het kan natuurlijk heel letterlijk genomen worden: een datum of een tijdstip bijvoorbeeld en hoe lang iets duurt.

Daarnaast kun je ook beantwoorden wanneer mensen baat hebben bij jouw dienst of product.

– Omdat je geen recept nodig hebt kun je de spray meteen halen bij jouw apotheek in de buurt. Binnen een uur geeft de spray al verlichting. Na 48 uur ben jij van je hooikoortsklachten af.
– Deze spray is echt een oplossing voor jou als je alles al hebt geprobeerd, maar nog geen verlichting gevonden hebt.

Bovenstaande 4 van 5 w’s beantwoord je in de eerste alinea van je artikel. Zo weet de lezer direct of de tekst voor hem of haar interessant is of niet.

Waarom?

De laatste en ook wel de meest ingewikkelde van de 5 w’s vragen is waarom. Waarom is namelijk niet altijd een simpele vraag waarop je een simpel antwoord kunt geven.

Het geeft net iets meer verdieping op de vragen die we onszelf eerder al gesteld hebben. Waarom is de oplossing zo goed? Waarom moet de lezer dit proberen en hoeft ie niet verder te kijken?

Ruim 90% van de respondenten voelden binnen een uur al verlichting en was binnen 48 uur zelfs van al zijn of haar klachten af. En dat allemaal met een natuurlijke oplossing zonder agressieve ingrediënten.

Hoe?

En dan zijn we aangekomen bij de eerste en enige h. Deze geeft wat meer detail aan je verhaal. De belangrijkste elementen hebben mensen al kunnen lezen in het begin, maar iets meer achtergrondinformatie pikken ze in dit gedeelte op.

Nooit eerder werd een neusspray ontwikkeld waar de paardenbloem een van de belangrijkste ingrediënten van was en dat is zonde. Na jarenlang onderzoek is gebleken hoe goed dit ingrediënt werkt tegen hooikoorts. Het heeft een verlichtende werking en herstelt de balans in je neusslijmvlies.

Duidelijk verhaal met de 5 w’s

Heb je alles geprobeerd, maar lijkt niks te helpen tegen jouw hooikoorts? Na twee dagen gebruik van deze neusspray kun je vaarwel zeggen tegen je snotneus en je waterige ogen.

En dat lucht op! Je kunt de neusspray vrij verkrijgen bij elke apotheek in je buurt en je kunt ‘m zelf gemakkelijk toedienen. In de neusspray zit een speciaal natuurlijk ingrediënt afkomstig van de paardenbloem.

Dit ingrediënt heeft een kalmerende werking. Omdat je geen recept nodig hebt kun je de spray meteen halen bij jouw apotheek in de buurt. Binnen een uur geeft de spray al verlichting.

Na 48 uur ben jij van je hooikoortsklachten af. Deze spray is echt een oplossing voor jou als je alles al hebt geprobeerd, maar nog geen verlichting gevonden hebt

Ruim 90% van de respondenten voelden binnen een uur al verlichting en was binnen 48 uur zelfs van al zijn of haar klachten af. En dat allemaal met een natuurlijke oplossing zonder agressieve ingrediënten.

Nooit eerder werd een neusspray ontwikkeld waar de paardenbloem een van de belangrijkste ingrediënten van was en dat is zonde.

Na jarenlang onderzoek is gebleken hoe goed dit ingrediënt werkt tegen hooikoorts. Het heeft een verlichtende werking en herstelt de balans in je neusslijmvlies.

Aan de slag

Zoals je hierboven ziet hebben we door middel van 5 w’s en 1 h een stuk tekst geschreven. In twee alinea’s wordt op deze manier eigenlijk al heel veel duidelijk, zonder heel veel woorden te gebruiken.

Voor wie is deze tekst? Waar gaat het precies over en wat doet het? Hoe kom je aan de neusspray en hoe snel werkt het? Waarom werkt deze neusspray zo goed en hoe gaat dat in z’n werk?

Door 5 w’s en 1 h vragen te volgen hebben we automatisch de logische structuur te pakken.

Het is dus eigenlijk heel simpel. Je schrijft gewoon alle 5 w’s en 1 h op en je gaat simpel antwoord geven op alle vragen. Daarna plak je alle zinnen achter elkaar en kijk je of het een lopend verhaal is.

Dat hebben we in het voorbeeld hierboven ook gedaan, niets meer en niets minder. Wat we in bovenstaand voorbeeld nog niet hebben gedaan is de zinnen iets aanpassen.

Uiteraard kun je de zinnen iets aanpassen zodat het een soepel lopend verhaal wordt. Misschien gebruik je bepaalde woorden teveel of sluiten zinnen niet zo lekker op elkaar aan.

Dit is logisch, hier kun je nog aan sleutelen. Je hoeft in principe niets te wijzigen aan de volgorde, dat zit op deze manier wel goed.

Worden de 5 w’s en 1 h ook jouw beste vrienden? Probeer het eens!

Team Mindsetking

Website| + berichten

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Wat zijn de 5'w en 1 h? De 5 w's methode en een voorbeeld! (2024)

FAQs

What is 5 W's and 1 H strategy? ›

The 5W1H is a questioning approach and a problem-solving method that answers all the basic elements within a problem which are what, who, when, where, why, and how. It aims to view ideas from various perspectives and gain n an in-depth understanding of a specific situation.

What are the purposes of 5 Ws and 1 H? ›

5Ws and 1H definition

The idea behind this method is that if you can identify the answers to these six questions, you should have a full version of events. These six questions are: what, why, when, where, who, and how. The 5Ws and 1H framework is a super simple but seriously effective method for collecting information.

What is the 5 W's 1 H summarizing technique? ›

5 W's, 1 H

The Five W's, One H strategy relies on six crucial questions: who, what, when, where, why, and how. These questions make it easy to identify the main character, important details, and main idea. Who is the story about?

What is the 5 W's and H question method? ›

When you have completed your analysis using the concepts discussed in the previous steps, you should ask whether it meets the test of a good newspaper story. Does it adequately answer the 5 W and one H questions: what, where, when, who, why, and how?

What are 5w & 1h techniques? ›

Otherwise known as the questioning method or the method of the Five Ws, 5W1H is an acronym in which every letter corresponds to a question: what, who, where, when, how and Why. This technique allows you to understand a situation, to discern a problem by analysing all the aspects.

What does 5Ws explain? ›

The 5 Ws are who, what, when, where, and why. These are all questions that a writer should be able to ask and answer while composing their work. If they are unable to answer any of these questions successfully, the writing may not be detailed enough, and readers may lose interest or fail to be persuaded.

How do you use 5W and 1H incident report? ›

5W,1H Method – What, When, Where, Who, How and Why of Incident Record. Added to the Incident record are subsections for 'What, When, Where, Who, How and Why' to provide clear guidance of each incident.

What are the benefits of 5Ws? ›

The 5 W's method helps you identify the needs of your targets and you will, therefore, be able to offer them an item that is much more relevant to their needs than the competition. At the end of the day, it means more sales and an increase in market share.

What is the 5 W summary? ›

One of the best practices for writers is to follow "The 5Ws" guideline, by investigating the Who, What, Where, When and Why of a story. If you can't identify what makes your story unique and interesting, chances are nobody else will either.

What is the importance of 5W and 1H in news writing? ›

To accomplish the task of information dissemination, journalists use a fundamental rule known as the “5Ws and 1H,” which stands for Who, What, When, Where, Why, and How. These question-forming words are crucial in ensuring accurate and comprehensive reporting.

What is the 5W1H reading strategy? ›

5W1H stands for Who, What, Where, When, Why, and How. It is a framework used to gather and organise information. By addressing these fundamental questions, students can ensure they cover all essential aspects of a topic in their compositions.

What is the 5W1H method used for? ›

5W1H is brief for “Who, What, Where, When, Why, and How.” It is used both to solve complex problems and to plan projects. This approach helps you to understand a situation by analyzing all facets and to distinguish a question.

What are 5 questions examples? ›

Examples of the5 w questions
WhenWhen is dinner?When did they arrive?
WhereWhere did they go on holiday?Where was the fire?
WhatWhat did he say?What time is it?
WhyWhy did the tree fallWhy was Sarah mad at Sam?
WhoWho was at the door?Who was at the play

How do you teach 5 W's? ›

Introduce the five Ws (who, what, where, when and how) to the class and discuss why these are important to ask of any text, informational or literary. Tell a familiar fairy tale like “Goldilocks and the Three Bears” to illustrate examples of each of the five questions.

What is the 5W1H concept? ›

5W1H is brief for “Who, What, Where, When, Why, and How.” It is used both to solve complex problems and to plan projects. This approach helps you to understand a situation by analyzing all facets and to distinguish a question.

What is the 5 W's of strategy? ›

So, here are my five Ws (who, what, when, where and why) of strategic planning. If you're just starting or have been doing this for quite some time, let it be a helpful tool for your team and organization.

What is the 5 W's approach? ›

One of the best practices for writers is to follow "The 5Ws" guideline, by investigating the Who, What, Where, When and Why of a story. If you can't identify what makes your story unique and interesting, chances are nobody else will either.

What is the 5 W's concept? ›

The five Ws are important to getting the whole story of fact-based research or writing. Using the words who, what, when, where, and why are important because they help you get the whole picture, whether it's for a research paper or a news report.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6075

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.