L-karnitin hatása - ezeket tudnod kell, mielőtt használod (2024)

Az l-karnitint számos jótékony hatása miatt használják étrendkiegészítőként. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent az L karnitin különféle hatásairól, valamint hogy hogyan működik az emberi szervezetben és mire kell ügyelned a szedése során.

L-karnitin: hatása, mellékhatásai és adagolás

Az L karnitin (l carnitin) egy kiváló zsírégető, energizáló, antioxidáns hatású, hangulatjavító és agyi funkciókat támogató aminosav-származék. Ha sportolsz, akkor elsősorban abban segíthet neked, hogy az edzések alatt jobb teljesítményt érj el. Továbbá aktív szerepe van a testösszetétel átalakításában, azaz használatával magasabb izomarány és alacsonyabb testzsír érhető el.

A szervezetbe kerülve az l-karnitin az energiatermelés egyik fontos szereplője, azáltal hogy zsírsavakat szállít a sejt mitokondriumába. A mitokondriumok motorként működnek a sejtekben, és elégetik ezeket a zsírokat hasznos energia előállítására. L-karnitin készleteink körülbelül 98%-a az izmokban található, nyomokban pedig a májban és a vérben.

AzL-karnitina karnitin standard biológiailag aktív formája, amely megtalálható a szervezetben, az élelmiszerekben és a legtöbb táplálékkiegészítőben.

De egyéb típusai is ismertek:

Acetil-L-karnitin:Gyakran ALC-nek nevezik, ez valószínűleg a leghatékonyabb formája az agy számára. A tanulmányok azt sugallják, hogy előnyös lehet a neurodegeneratív betegségekben szenvedőknek.
Propionil-L-karnitin:Ez a forma kiválóan alkalmas keringési problémákra, például perifériás érbetegségekre és magas vérnyomásra. Fokozhatja a nitrogén-monoxid termelődését, ami javítja a véráramlást.
L-karnitin L-tartarát:Gyors felszívódási sebessége miatt ezt a típust előszeretettel használják sport-táplálékkiegészítőkben. Elősegítheti az izomláz gyógyulását és az izomzat gyors regenerálódását.

A legtöbb ember számára az acetil-L-karnitin és az L-karnitin tűnik a leghatékonyabbnak általános használatra. Azonban mindig azt a formát kell kiválasztania, amely a legjobban megfelel személyes igényeinek és céljainak.

Az l karnitin főbb előnyei

  • Támogatja a testösszetétel optimalizálását, egyszóval a fogyást.Az L-karnitin segít több zsírsavat juttatni a sejtekbe, hogy azok energiát égessenek el, ez pedig egyértelműen növeli a zsírégetés képességét. Ugyanakkor a szervezetünk működése nem ilyen egyszerű, az embereken és állatokon végzett vizsgálatok eredményei vegyesek. Az elhízott személyek és a középkorúak - vagy idősebbek - esetén gyakrabban igazolták az l-karnitin jótékony hatását, mint fiataloknál vagy normál testösszetételű alanyoknál.
  • Növeli a fizikai teljesítményt.Az l karnitin sportteljesítményre gyakorolt azonnali hatását illetően a kutatási eredmények nem egyhangúak, azonban több tanulmány mérhető javulásról számolt be a nagyobb dózisok, vagy hosszabb ideig történő alkalmazásakor. Az L-karnitin előnyei szerteágazóak lehetnek: növelheti az izmok oxigénellátását, a nitrogén monoxid termelést, csökkentik a kifáradást és az izomfájdalmat, valamint növelhetik a vörösvértestek termelését is.
  • Támogatja a szív egészségét.A karnitin és származékai támogatják a szívműködést, a szívroham és stroke megelőzését.Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegséggel kapcsolatos gyulladásos folyamatokat. Egy tanulmányban napi 2 gramm acetil-L-karnitin csaknem 10 pontos szisztolés vérnyomásesést eredményezett – ez a vérnyomás legmagasabb értéke, és a szív egészségének és a betegségek kockázatának fontos mutatója.
  • Javítja az agyműködést.Az l-karnitin - különösen az acetil-l-karnitin-pozitív hatással lehet az agy működésére és a kognitív funkciókra. Állatkísérletek azt sugallják, hogy az acetil-L-karnitin (ALC) segíthet megelőzni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást. Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy az acetil-L-karnitin napi bevitele segít megfordítani az Alzheimer-kórhoz és más agyi betegségekhez kapcsolódó agyműködési hanyatlást. Hasonló előnyöket mutatott az általános agyműködésre azon felnőtteknél is, akik nem szenvedtek Alzheimer-kórban, vagy más agyi betegségekben.
  • Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit.Egy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegekkel végzett, antidiabetikus gyógyszert szedő vizsgálat kimutatta, hogy a karnitin-kiegészítők jelentősen csökkentik a vércukorszintet. A cukorbetegség megelőzésére is alkalmas lehet azáltal, hogy növeli az AMPK nevű kulcsfontosságú enzimet, amely javítja a szervezet szénhidrátfelhasználó képességét. A normál vércukorszint fenntartásába és az inzulinrezisztencia leküzdésében betöltött szerepe is vitathatatlan.

L-karnitin biztonságos dózisa és a mellékhatások

A legtöbb ember számára a napi 2 gramm viszonylag biztonságosan, minden súlyos mellékhatás nélkül fogyasztható. Egy tanulmányban azok az emberek, akik 21 napon keresztül minden nap 3 grammot fogyasztottak, nem tapasztaltak negatív hatást. Az L-karnitin biztonságosságáról szóló egyik áttekintésben a körülbelül napi 2 grammos adagok biztonságosnak tűntek hosszú távú használat esetén. Azonban előfordult néhány enyhe mellékhatás, beleértve a hányingert és a gyomorpanaszokat.

Az L-karnitin-kiegészítők nagy dózisban történő, hosszú távú szedése idővel megemelheti a trimetilamin-N-oxid (TMAO) vérszintjét. A TMAO magas szintje összefügg az érelmeszesedés megnövekedett kockázatával. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek, hogy igazolják vagy cáfolják a hosszú távú szedés esetleges kockázatait.

L-karnitin adagolása

Az ember karnitin szükséglete napi 400-2000 mg.

Acetil-L-karnitin:Ez a forma a legjobb az agyműködés javítására. Az adagok napi 600-2500 mg között változnak.
L-karnitin L-tartarát:Ez a forma a leghatékonyabb az edzés teljesítmény növeléséhez. Az adagok napi 1000-4000 mg között változnak.
Propionil-L-karnitin:Ez a forma a legjobb a véráramlás javítására magas vérnyomásban vagy kapcsolódó egészségügyi állapotokban szenvedőknél. Az adagok napi 400-1000 mg között változnak.

Összességében napi 2000 mg-ig (2 grammig) biztonságosnak tekintik a karnitin külső forrásból történő hosszú távú bevitelét.

Sportolók számára a maximális előnyök kiaknázásához napi 2000-4000 mg az ajánlott adag. Edzés előtt, a zsírégetés és a teljesítmény fokozása céljából 2000-3000 mg fogyasztása előnyös lehet, szénhidrát tartalmú ital kíséretében, ugyanis a kutatások alapján az emelkedett inzulinszint segíti az L-karnitin belépését az izomsejtekbe. Edzés után fogyasztva pedig támogatja az izmok regenerálódását és megakadályozza az izomzat számára káros antikatabolikus folyamatokat.

Összegzés

A karnitin nevű aminosav fő funkciója a szervezetben, hogy a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek üzemanyagként kerülnek felhasználásra. Bár az L karnitin leginkább fogyókúrás kiegészítőként lett ismert, ez csak az egyik - és talán nem is legkiemelkedőbb - előnye. Sportolók számára a teljesítmény fokozása, valamint az izomvesztés megelőzése miatt értékes. Az agy és a szív egészségének támogatására is alkalmas, és az inzulinrezisztenicia elleni harcban is bevethető.

Népszerű L-karnitin termékek a gymstore.hu kínálatában: L-karnitin

L-karnitin hatása - ezeket tudnod kell, mielőtt használod (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5426

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.